Quan es va a veure un castell de focs es va a admirar un espectacle amb molta consistència visual i sonora, una explosió de ritme i colors al cel. Quan un dansa sota les espurnes d'un Ball de Diables busca el gaudir de saltar a prop d'un grup de gent que, amb un vestit ignífug i unes banyes al cap, no para de cremar carretilles. Quan s'escolta una mascletà es vibra amb una simfonia de trons que representa el màxim espetec sonor. Quan es corre al costat d'una traca o quan ens posem una granota i un casc per llançar a l'atzar milers de coets borratxos, juguem a desafiar el seny. És la nostra manera de fer festa, però... com és que ens meravella tant el foc pirotècnic?
El dissabte 23 de maig del 2009, a Vilafranca del Penedès es realitzaran les I Jornades sobre la Cultura Pirotècnica Tradicional, una jornada en què reconeguts experts en el camp de la cultura traquera valenciana, la pólvora i les diverses expressions de la cultura pirotècnica tradicional ens donaran pistes per a resoldre aquesta qüestió. Ens explicaran, per exemple, des de quan utilitzem la pólvora per a usos festius, o quina és la filosofia de vida que hi ha darrera la manera de viure les festes amb pirotècnia al País Valencià, Catalunya, Itàlia o Malta. També ens faran conèixer manifestacions pirotècniques festives molt desconegudes i aspectes insòlits de la indústria pirotècnica. La jornada està concebuda com un desafiament al nostre àmbit de coneixement, per tal que poguem ampliar la nostra visió sobre el què és la pirotècnica i tota la cultura que l'envolta.
Organitza: Ball de Diables de Vilafranca del Penedès
Col·labora: Festes.org
PONÈNCIES MATÍ
10:30 - 13:00 So Andrés Castellano: Creencies i rites Valencians del foc
Per què en el País Valencià viuen les festes amb foc i pirotècnia amb un sentiment tan especial? Quins són els rituals que es feien i què es fan en algunes festes amb foc pirotècnic del País Valencià?
PONÈNCIES TARDA
17:00 - 18:30 Manel Capdevila: La pólvora catalana a la guerra i a les festes.
En Manel Capdevila ens explicarà l'origen de la pólvora catalana i quan es va començar a utilitzar en les festes populars.
18:30 - 19:30 Miquel Moya: Pólvora i fuets de la Patum.
Abans els fuets de la patum els feien els mateixos berguedans. Com els feien? Quina era la implicació veïnal? Com es fa un patum? En Miquel Moya, ens explicarà com es reunien els veïns de Berga per realitzar els “fuets” i ens farà una demostració pràctica.
19:30 - 21:00 Jordi Bertran: La pirotècnia en l'arc Mediterrani
En Jordi Bertran ha estat en moltes festes amb pirotècnia que hi ha per la Mediterrània. Ens explicarà quines són les que ha vist i les que no ens podem perdre.
Al acabament de cada ponència hi haurà un espai de temps per fer preguntes a cada ponent.
dilluns, 11 de maig del 2009
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
full d'inscripcions
Read this document on Scribd: INSCIPC PDF
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada