dijous, 4 de setembre del 2008

UNA MICA D'HISTORIA

Diables
Els diables tenen els seus orígens en les antigues escenificacions religioses de la lluita entre el bé i el mal que es representaven a les processons de Corpus. La primera data documental en què apareixen els diables és a mitjan segle XVI amb motiu de les festes per unes noces reials.
En algunes poblacions, els diables, a més d’evolucionar amb el foc, reciten uns versots satiritzant les autoritats i els fets d’actualitat criticats per l’opinió pública.
Amb la recuperació de la democràcia i per tant del carrer com a espai lúdic, els diables s’han expandit per tota la geografia catalana, i han esdevingut habituals a totes les festes i celebracions.
De nit, el foc com a joc i com a element de festa conté un atractiu fantàstic que el converteix en un espectacle participatiu i irreal.


Dracs
Els dracs són comuns a totes les mitologies i a tots els llegendaris; són animals fantàstics que compendien totes les pors ancestrals. Amb boques ferotges, escates de serp, urpes i ales de ratpenat, volen representar els temors emmagatzemats dins l’inconscient col•lectiu.
Com tants d’altres elements mitològics, el drac s’incorpora a les processons de Corpus medievals com a element pedagògic de prevenció contra el mal. Amb el temps, l’atractiu festiu s’imposa al simbolisme religiós i en molts casos es converteix en un element identificatiu de la festa, comú a moltes poblacions.
El seu protagonisme, per davant d’altres animals fantàstics de la mitologia popular, pot anar lligat també al drac que en la llegenda mor a mans de Sant Jordi, patró de Catalunya.

1 comentari:

jordi ha dit...

Corria l'any 1988, i tres joves que voltabem per olesa, s'ens va ocorrer fer una colla de diables, en aquells anys s'en formaren unes quantes arreu de Catalunya.
Ho varem anan comentant a uns i d'altres , i van ser mes de una vintena que es van anaan animant.
Aixi que vam possar fil a la agulla, a les Gunyules ens van deixar el tratje de mostre, entre els uns i els altres vam confeccionar els tratjes, els vam pintar, d'altres van fer les masses, el primer carro va ser un de la compra, vermell de casualitat, vam anar a veure pirotecnies, al camp de futbol, vam fer els primers assaitjos, i vetuaqui, que per la festa major d'aquell any, el primer CORREFOC!!
Salut i foc !


full d'inscripcions

Read this document on Scribd: INSCIPC PDF